بلوغ مدیریت پروژه در سازمان

امروزه مدیریت پروژه از طرف اغلب سازمان ها به عنوان یکی از بهترین شیوه های تولید و تحویل محصولات و خدمات و بهبود در فرآیند سازمانی پذیرفته شده است. وجود سازمان هاي پروژه محور متعدد در حوزه های مختلف صنعت و تعريف ساليانه هزاران پروژه و طرح بزرگ و كوچك دليلي بر اهميت بالاي كسب و كارهاي پروژه اي در چرخه اقتصادي كشور مي باشد. براي اينكه سازمان های پروژه محور، علی الخصوص سازمان های در مقیاس بزرگ و متوسط بتوانند با موفقيت كامل يك پروژه را از فاز آغازين تا فاز پاياني و بر اساس محدوديت هاي تعريف شده هزينه، زمان و كيفيت و در قالب محدوده مشخص شده به انجام برسانند، مي بايست به يك نظام مديريت پروژه استاندارد، متعالی و بالغ مجهز باشند.

 پس به نوعي مي توان نتيجه گرفت كه موفقيت سازمان های پروژه محور در گرو مديريت كارآ و اثربخش پروژه ها و طرحهاي در دست اجرا بوده و مديريت كارآ و اثربخش پروژه ها و طرحها نيز مستلزم طراحي و پياده سازي نظام مديريت پروژه سازمانی و افزايش تدریجی درجه بلوغ آن مي باشد.

افزایش قابلیت های مدیریت پروژه در سطح سازمان غالباً از طریق اتخاذ روش های جدید و نوآورانه برای انجام مدیریت پروژه و با استفاده از ابزارها و شیوه های جدید دنبال می شود. نوآوری های جدید در جهت اصلاح قابلیت های هر سازمان برای اعمال مدیریت پروژه، از طریق مدل های بلوغ انجام می پذیرد. در این مدل ها ساختاری خاص برای سازمان ها ارائه می گردد که پیروی از آن به فراهم آمدن امکان عملیات کارآمدتر و مؤثرتر خواهد انجامید. تاکنون مدل های گوناگونی تحت عنوان تعالی و بلوغ مدیریت پروژه در سازمان مطرح شده اند که در مواردی بارها مورد بررسی و اصلاح مجدد قرار گرفته اند بگونه ای که بتوانند پاسخگوی دغدغه ها و نیازهای مدیران و متولیان سازمان های پروژه محور باشند. هر یک از این مدل ها دارای ویژگیها و روش های متنوعی به منظور بهبود و تعالی فرآیندهای مدیریت پروژه می باشند. هر چقدر سازمان پروژه محوري داراي سطح بالاتري از بلوغ باشد، بدان معني است كه انطباق و هماهنگي بيشتري با استانداردهاي دانش مديريت پروژه دارد و درصد موفقيت آن سازمان در محيط كسب و كار و امر اجرا و به اتمام رسانيدن موفق پروژه ها هم بيشتر است.

مزیت ارزیابی بلوغ مدیریت پروژه سازمانی

ارزیابی بلوغ مدیریت پروژه سازمانی مزیت های متعددی را برای سازمان های پروژه محور به همراه خواهد داشت. اصلی ترین خروجی آن ارزیابی درجه بلوغ و تعالی نظام مدیریت پروژه در سازمان و امکان برنامه ریزی جهت بهبود با هدف ایجاد مزیت رقابتی در بازارهای داخلی و بین المللی می باشد. شاید این مزیت به نوعی فارغ از دغدغه های اصلی مدیران پروژه به نظر برسد اما نکته اصلی آن است که مخاطبین نهایی گزارشات ارزیابی؛ مدیران ارشد و مدیران پورتفولیو هستند، یعنی افرادی که به طور مستقیم در برنامه ریزی راهبردی (و سطح بالای) سازمان به منظور بقا، رشد و تعالی کسب و کار و ایجاد ارزش افزوده اقتصادی از محل اجرای موفقیت آمیز پروژه ها و طرحها درگیر می باشند.