استاندارد OPM3

استاندارد OPM3  یک مدل منحصر به فرد و پویاست که توسط مؤسسه مدیریت پروژه (PMI) در اواخر سال 2003 میلادی برای اولین بار انتشار یافت. در حال حاضر استانداردهای متعدد و گاهاً کمتر شناخته شده ای در حوزه مدیریت پروژه تولید و منتشر شده اند. OPM3 تنها مدل ارزیابی تعالی سازمان در بکارگیری ابزارها و فرآیندهای مدیریت پروژه نیست و شاید ده ها مدل مختلف در این حوزه ارائه گردیده اند که از میان معروفترین آنها می توان به مدل های زیر اشاره کرد:
   - مدل بلوغ توانمندی یا CMM که توسط مؤسسه مهندسی نرم افزار (SEI) در سال 1991 ارائه گردید.
   -  مدل یکپارچه بلوغ توانمندی یا CMMI که نسخه تکمیل شده CMM می باشد و در سال 1993 منتشر شد.
   - مدل بلوغ مدیریت پروژه، طرح و پورتفولیو یا P3M3 که توسط اداره بازرگانی دولتی (OGC) انگلستان ارائه شده است.
  - مدل هایی چون Berkeley، Kerzner و مدل بلوغ مدیریت پروژه (PMMM) که توسط شخصیتهای حقیقی و حقوقی صاحب سبک و نام در حوزه مدیریت پروژه ارائه گردیده اند.


شاید در نگاه اوّل بواسطه تعدد این مدل ها، انتخاب یک مدل به عنوان مدل مرجع ارزیابی درجه بلوغ مدیریت پروژه سازمانی پیچیده و حتی امکان ناپذیر به نظر رسد امّا OPM3 ویژگی های کلیدی ای دارد که اکثر سازمان ها با اطمینان از اثر بخشی آن را انتخاب می نمایند. در ادامه به این ویژگی ها اشاره می نماییم.

مزیت های انتخاب استاندارد  OPM3

- استاندارد OPM3 بر استانداردهای سه گانه رسمی مدیریت پروژه در زمینه های مدیریت پروژه، مدیریت طرح و مدیریت پورتفولیو متمرکز می باشد. لذا سازمانهای پروژه محوری که دانش عمومی یا رسمی مدیریت پروژه هایشان بر استانداردهای ®PMI استوار می باشد،  OPM3  را انتخاب می نمایند.
- استاندارد OPM3 بلوغ مدیریت پروژه سازمانی را بر پایه وضعیت های استاندارد سازی، سنجش و اندازه گیری، کنترل و نظارت و بهبود (Standardize, Measure Control & Improve) در فرآیندهای هر سه حوزه پورتفولیو، طرح ها و پروژه ها (Portfolio, Programs & Projects) ارزیابی می نماید و از این نظر یک مسیر راه مشخص (Roadmap) برای سازمان ارائه می دهد.
- استاندارد OPM3 فرآیندهای مدیریت پروژه سازمانی را در قالب مجموعه راهکارهای برتر (Best Practices)، توانمندی و قابلیت های سازمان (Capabilities)، خروجی ها (Outcomes) و شاخصهای عملکرد کلیدی (یا حیاتی) سازمان (KPIs) ارزیابی و بر این اساس تحلیل می نماید.
- تیم توسعه OPM3 بیش از 25 ابزار و مدل شناخته شده ارزیابی بلوغ و تعالی نظام های مدیریت سازمانی را پیش از ایجاد این مدل بررسی و مطالعه نموده اند و OPM3 خصوصیات و شاخصه های برگزیده این مدل ها را در خود مستتر ساخته است.

راهکار اجرایی OPM3

 

فازهای چهارگانه پروژه ارزیابی و بهبود بر اساس مدل OMP3 که بر اساس چرخه اجزای 3 گانه فوق طراحی شده اند، عبارتند از:

 

 - فاز اوّل: آموزش و توسعه دانش
 - فاز دوم: ممیزی و ارزیابی
 - فاز سوم: تدوین برنامه و مسیر بهبود
 - فاز چهارم : پیاده سازی مسیر بهبود و ارزیابی مجدد

برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص خدمات ارزيابي مجدد و بهبود مستمر مديريت پروژه سازماني با ما تماس بگیرید!